Heerenveen Lokaal stelt vragen aan het college

Als je bij de één wel handhaaft en bij de ander niet dan ben je aan het sjoemelen en doet het geen recht aan betrouwbaar bestuur

Heerenveen Lokaal en GemeenteBelangenHeerenveen maken zich zorgen over de recente ontwikkelingen rondom de handhaving van serres en balkonterrassen in onze gemeente. Uit een artikel in de Leeuwarder Courant blijkt dat door een tekort aan personeel de handhaving in het gedrang komt. Wethouder Zoetendal gaf aan dat een handhavingsverzoek van de Stichting Historie Heerenveen, ingediend op 16 januari 2023, niet is opgevolgd vanwege personeelskrapte. Dit is niet alleen verontrustend, maar het college schuift ook haar verantwoordelijkheid af op anderen.

De gemeente Heerenveen is wettelijk verplicht om binnen 8 weken te reageren op een handhavingsverzoek, met een mogelijke verlenging van 8 weken.
Beide partijen (Heerenveen Lokaal en GemeenteBelangenHeerenveen) hebben schriftelijke vragen ingediend om te weten te komen waarom het college heeft gehandeld zoals het hier heeft gedaan.
Waarom heeft het college zich niet aan deze termijn gehouden? Welke afwegingen zijn er gemaakt om deze wettelijke verplichting te negeren? En hoe is dit gecommuniceerd met de betrokken partijen, zoals de Stichting Historie Heerenveen en de betreffende ondernemers?

“Als je bij de één wel handhaaft en bij de ander niet dan ben je aan het sjoemelen en doet het geen recht aan betrouwbaar bestuur”

Heerenveen Lokaal vraagt zich af of er sprake is geweest van een gedoogsituatie. Zo niet, waarom zijn er dan nog steeds illegale bouwsels een jaar na het indienen van het handhavingsverzoek? En als er wel sprake was van gedogen, welke afspraken zijn hierover gemaakt met de ondernemers?

Wij zijn van mening dat gedoogsituaties in onze gemeente niet gewenst zijn en altijd moeten eindigen door handhaving of legalisatie. Het college moet vanaf het begin op de hoogte zijn geweest van deze illegale bouwsels. Hoe is het dan mogelijk dat er niets mee is gedaan en er een gedoogsituatie is gecreëerd, met alle gevolgen van dien voor zowel de ondernemers als de gemeente?

Zijn er meer gedoogsituaties in Heerenveen waarbij illegale acties worden toegestaan? Zo ja, waar en hoe gaat het college hier een einde aan maken? Of wacht men tot een inwoner of organisatie een handhavingsverzoek indient?

Heerenveen Lokaal vindt dat het college nalatig is geweest. Welke consequenties heeft dit voor hun functioneren? En waarom is de gemeenteraad niet op de hoogte gebracht van het niet naleven van de gestelde termijn voor het handhavingsverzoek?

De uitspraken van wethouder Zoetendal over personeelskrapte en wisselende werknemers zijn zorgwekkend. Het college zegt dat deze problemen de uitvoering van wettelijke taken en besluiten van de raad in de weg staan. Wat zijn de consequenties hiervan voor het college, gezien hun uitvoerende taak en de bewaking van processen?

Heerenveen Lokaal roept het college op om verantwoordelijkheid te nemen en transparant te zijn over hun handelen. Onze gemeente verdient een bestuur dat zich houdt aan de wet en de belangen van haar inwoners vooropstelt.

Heerenveen Lokaal/GemeenteBelangenHeerenveen

Age Hartsuiker/Tino vd Ven

error: De inhoud van de website is van Heerenveen Lokaal