Jongeren in Gemeente Heerenveen

Iris en Hylke van Terwisga:

Iris en Hylke van Terwisga, twee jongeren uit Heerenveen.
Iris is in de bres gesprongen voor haar broer en tegelijkertijd voor een volgens haar grote groep jongeren die werken op een plek die niet bij hun opleiding past.
Volgens Iris is dit een groeiende groep jongeren met name vanuit het MBO maar ook HBO en Universitair geschoolden. Haar broer Hylke heeft een MBO opleiding Integrale Veiligheid afgerond en solliciteert al ruim 4 jaar naar een baan die bij zijn opleiding past. Tot nu toe wordt hij telkens afgewezen vanwege te weinig ervaring.

Hylke vertelde dat toen hij klaar was met zijn opleiding bij elke sollicitatie 4 jaar ervaring gevraagd werd. Hij heeft gezocht naar een vervolgopleiding op HBO niveau. De studiekosten hiervoor, waaronder oa. het collegegeld, zijn te hoog voor iemand met een minimum inkomen. Ook moet hij net als iedereen de studieschulden van zijn vorige opleiding terug betalen. Hylke werkt nu bij een fitness bedrijf waar hij logistiek doet. Zelf zegt hij dat hoe langer het duurt om een baan te vinden die bij je opleiding past hoe meer je kennis van het vak vervaagd.

Hoe kom je nu uit die cirkel?

Werk krijgen na je eindexamen, zo is de conclusie van Iris,  is voor een groot deel afhankelijk van welke opleiding je hebt gevolgd. De beroepskeuze die je maakt als scholier is dan ook zeer belangrijk en bepalend voor je toekomst. Iris heeft zelf een opleiding in de zorg en kon direct na haar opleiding aan de slag.

Vanuit hun eigen ervaringen is iris aan de slag gegaan met maken van een enquête onder jongeren met MBO, HBO of universitaire opleidingen.
In deze enquête vraagt zij aan afgestudeerde jongeren om hun ervaringen met het vinden van werk wat bij hun opleiding past te delen.

Wij blijven iris en haar activiteiten goed volgen en vinden het geweldig dat jonge mensen elkaar op deze wijze verder willen helpen. Eén van haar volgende stappen is, een afspraak te maken met de wethouder werkgelegenheid en verdere publiciteit zoeken.

Jongeren  kunnen zich voor deze enquête aanmelden via FB van Iris

error: De inhoud van de website is van Heerenveen Lokaal