Heerenveen Lokaal raadszaal Heerenveen

Jongeren kennen bestaan gemeenteraad niet.

Voor Heerenveen Lokaal was ik aanwezig bij de presentatie van studenten NHL over jongeren participatie in Heerenveen.

De jongeren van de hoge school NHL hebben presentaties gehouden over de jongerenparticipatie in de gemeente Heerenveen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan bij jongeren vanuit verschillende scholen.

Uit elke onderzoek kwam het resultaat dat de jeugd in Heerenveen niet weet dat de gemeente raad bestaat en wat wij in de vergaderingen behandelen voor onderwerpen.

De jongeren dachten bij het woord gemeente aan schoffelen en praten over paaltjes die verkeerd staan.

Docenten zeggen geen tijd te hebben om tijdens maatschappijleer het onderwerp gemeenteraad te behandelen, maar wel krijgt de regering vanuit Den Haag alle aandacht.

Ik vraag mij ook af of er echt niet gepuzzeld kan worden aan de lessen maatschappijleer. Is er echt geen ruimte voor dit onderwerp of hebben de docenten geen tijd, of is het een houding?

waarom is het teveel moeite voor docenten om een nieuw onderwerp te introduceren?

Het is een gemiste kans dat de jongeren in Heerenveen niet weten dat hun gemeenteraad bestaat en dat deze ook voor hen van belang is.

Mede ook omdat de gemeenteraad dichterbij de jongeren staat dan ze weten en meer kan bereiken samen met hun.

Heerenveen Lokaal vind dat jongeren in Heerenveen altijd welkom zijn om aanwezig te zijn tijdens een gemeenteraad vergadering. Zo komt de jeugd er ook achter wat er besproken word tijdens een vergadering. Ik denk dat veel jongeren niet eens weten dat een raadsvergadering openbaar is en iedereen hier aanwezig kan en mag zijn. Dit is ook een gemiste kans.

De politiek gebruikt ook geen makkelijke taal,  je moet hier mee leren omgaan.

Nog beter is dat de politiek zich moet beseffen voor wie ze het doen.

De jongeren van de NHL en jongeren in Heerenveen  hebben mij enthousiast gemaakt om de jongeren participatie te vergroten in de gemeente Heerenveen.

Daarom zult u mij, Iris van Terwisga, vaak gaan tegenkomen om jongeren participatie te vergroten en deze een stem te geven in de Heerenveense politiek.

Heerenveen Lokaal Fractie

Iris van Terwisga

Heerenveen Lokaal

error: De inhoud van de website is van Heerenveen Lokaal