In gesprek met raadslid Tino van der Ven

Signalen uit de samenleving
“Signalen uit de samenleving zijn brandstof voor onze lokale politiek,” begint Tino van der Ven. Tino is geboren en getogen in Oudehorne en heeft zijn hele leven in de regio Heerenveen doorgebracht. Na zijn basisschooltijd op de Sevenaerschool in Nieuwehorne en de middelbare school op de Burgemeester Harmsmaschool in Gorredijk, vervolgde hij zijn opleiding op het MBO in Drachten en later op het HBO in Leeuwarden. “Een traditionele laatbloeier, al zeg ik het zelf,” lacht hij. Vanaf 2010 is hij raadslid van Gemeentebelangen Heerenveen.
Dagelijks leven en vrijwilligerswerk
Dagelijks werkt Tino fulltime in een penitentiaire inrichting in Lelystad als plaatsvervangend Hoofd Arbeid. Daarnaast is hij sinds 2020 voorzitter van de Stichting Flaeijelfestiviteiten. “Het organiseren van het jaarlijkse Flaeijelfeest doen we met 450 vrijwilligers. Ruim 35.000 bezoekers verwelkomen we jaarlijks tijdens het laatste weekend van september,” vertelt hij trots. Samen met zijn vrouw heeft hij drie kinderen, waarvan er inmiddels twee kortgeleden het huis hebben verlaten.
Bestuurlijke carrière
In 2004 begon Tino zijn bestuurlijke carrière bij Plaatselijk Belang Oude- en Nieuwehorne. Daar was hij tot 2014 actief, de laatste vier jaar als voorzitter. “Belangrijke speerpunten destijds waren de verplaatsing van de sportvelden met de ontwikkeling van een sporthal, het opstellen van de eerste dorpsvisie en de opening van het Kooipad (wandelpad),” herinnert hij zich. Via Plaatselijk Belang kwam hij in aanraking met de lokale politiek en werd hij door Gemeentebelangen Heerenveen gevraagd of hij interesse had. “Ik dacht: waarom niet? Ik kwam in 2010 op de kieslijst en tot mijn verbazing werd ik met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Inmiddels ben ik bezig met mijn vierde raadsperiode.”
Energie en enthousiasme
Tino benadrukt hoe belangrijk het is om de energie, het enthousiasme en de kennis uit de lokale samenleving te mobiliseren. “Niet vanuit een ideologie, maar om de signalen uit de samenleving handen en voeten te geven en dit te vertalen naar beleid. Daarom voel ik mij ook zo thuis bij een lokale partij. Lokale partijen bedrijven politiek van en namens de samenleving.”
Kloof verkleinen
Een belangrijk speerpunt voor Tino is het verkleinen van de kloof tussen de systeem- en beleefwereld van de inwoners. “De inwoners zijn er niet voor de politiek, maar wij raadsleden moeten er zijn voor onze inwoners. Signalen oppikken uit die samenleving en iets betekenen voor inwoners, het verschil maken, dat geeft mij energie en motivatie om raadslid te zijn. Het is voor mij ook een eer om het vak van raadslid uit te oefenen. Inwoners kunnen van mij verwachten dat ik mij altijd maximaal inzet voor de leefbaarheid van wijk en dorp. Daar hebben de inwoners recht op.”
Fractievoorzitterschap
Tino was ruim tien jaar fractievoorzitter, een periode die hij met passie en energie heeft vervuld. “Wil je iets bereiken voor je inwoners, dan moet je bereid zijn om samen te werken met andere fracties. Ben je daartoe niet bereid, dan krijg je niets voor elkaar.” Sinds hij voorzitter werd van het Flaeijelfeest, merkte hij dat het hem ontbrak aan tijd om beide rollen goed te vervullen. “Ik heb Ankie Speel-Bakker gevraagd of zij het fractievoorzitterschap wilde overnemen. Zij doet dit nu sinds september 2024 tot volle tevredenheid.”
Financiën en ROM-zaken
Als woordvoerder op het gebied van financiën en ROM-zaken (ruimtelijke ordening en milieu) heeft Tino duidelijke standpunten. “Op het gebied van financiën vind ik dat Gemeente Heerenveen een te grote broek aan heeft. Het wordt tijd dat die broek ingenaaid wordt. Gemeente Heerenveen heeft meer ambities dan geld. We willen te veel. We zullen als gemeente de tering naar de nering moeten zetten. Ik kaart dit elk jaar aan tijdens de begrotingsvergadering.”
Samenwerking in de politiek
Tot slot benadrukt Tino het belang van samenwerking in de politiek. “Politiek is niet alleen je eigen stokpaardje berijden, maar vooral samen zoeken naar oplossingen die voor andere partijen acceptabel zijn. Democratie is voor mij ook rekening houden met de minderheid, en ik heb dan ook een broertje dood aan de tirannie van de meerderheid.”
