vol nestkastje aan de Alde Singel Jubbega

Met blijdschap geven wij kennis van ……..

U heeft ze al ongetwijfeld al gezien: de nestkastjes in het buitengebied van Heerenveen.

Het zijn honderden nestkasten!

Zo ook langs de Âlde Singel aan de Heerenveen kant. Hier hangen 50 nestkastjes welke allemaal genummerd zijn.

Alle nestkastjes, voorzien van marterblok, zijn gemaakt door werk/leerbedrijf “Buitengewoon” te Heerenveen. Het marterblok beschermt de jonge vogeltjes tegen de natuurlijke rovers.

De nestkastjes moeten drie meter hoog hangen met een afstand van 50 meter. De buurt langs de âlde Singel verzorgt de kastjes, waarbij de volgelwacht voor de begeleiding zorgt.

In het najaar worden de kastjes schoongemaakt en de nestkastjes zijn dan weer gereed voor een volgend broedseizoen.

Afgelopen voorjaar was de eikenprocessierups een ware plaag. Niet alleen wij mensen hadden er last van, ook dieren en met name honden werden door de processierups getergd.

Ook voor dit jaar zijn de vooruitzichten, vanwege het warme weer, niet gunstig. Deskundigen verwachten dit jaar een groot aantal rupsen.

Een natuurlijke bestrijding is de beste manier om de rupsen tegen te gaan, dit zonder de bomen te beschadigen.

Maar hoe doe je dat? Maak je omgeving aantrekkelijk voor de natuurlijke vijand van de rupsen: vogels. Het plaatsen van mezen nestkasten is een handig hulpmiddel tegen de eikepprocessierups.

De nestkastjes in Heerenveen zijn geplaatst als onderdeel van de bestrijding tegen de eikenprocessierups welke vorige jaren voor een ware plaag zorgde.

De plaatselijke vogelwachten monitoren de nestkastjes op jongen en maken de nestkastjes jaarlijks schoon. Dit wordt bijgehouden via een app. Op deze manier zijn de gegevens goed te delen met de gemeente.

Langs de Âlde Singel wordt het bijhouden van de gegevens door de jeugd uit de buurt bijgehouden.

De gemeente Heerenveen neemt verschillende maatregelen om de eikenprocessierups te bestrijden. Één van de methoden is het ophangen van nestkastjes.

De rups van de eikenprocessievlinder kent verschillende groeistadia en mezen eten de rupsen in elk stadium. Voor dit jaar worden géén nestkastjes meer uitgegeven, maar volgen er wel andere acties.

Zo worden er maatregelen genomen om andere natuurlijke vijanden de ruimte te bieden maar ook natuurlijk beheer van bermen en het inzaaien en aanplant van bollen.

Daarnaast speelt monitoring, voorlichting, educatie en communicatie een belangrijke rol

error: De inhoud van de website is van Heerenveen Lokaal