Heerenveen Lokaal LTS 2.0

Techniek bied enorm veel leuke uitdagingen

Als voormalig LTS en MTS  leerling elektrotechniek heb ik met grote aandacht het artikel gelezen in de Leeuwarder Courant over Vmbo’s die beginnen met een LTS 2.0

Kinderen leren veel te weinig over techniek, de praktijk zit er om te springen en toch lukt het maar niet om jongeren enthousiast te krijgen voor een technische opleiding.
Technische beroepen zijn al lang niet meer alleen metselen, timmer of elektrotechniek. Techniek bied enorm veel leuke uitdagingen en is allang niet meer alleen maar vieze handen werk.

Neem nu LEGO, wie groeide daar niet mee op, of bouwt als volwassenen nog steeds met dit speelgoed. Het technisch speelgoed laat zien hoe ongelooflijk uitgebreid de mogelijkheden zijn.
Het artikel beschrijft dit allemaal heel goed, er is meer dan alleen vieze handen werk. De salarissen zijn goed en werk ligt voor het oprapen, zo is te lezen in de Leeuwarder Courant.
Onze lokale bedrijven zitten te springen om goed opgeleid personeel en gaat het goed met onze lokale bedrijven dan zorgt dit ook voor de leefbaarheid van Heerenveen en onze dorpen. Wonen en werken dichtbij betekent tevens minder verkeersbewegingen en dat is weer goed voor ons milieu.

Heerenveen Lokaal vind dat het gemeentebestuur zich actiever moet opstellen om opleidingen voor  technische beroepen meer onder de aandacht te brengen al vanaf het basisonderwijs. De mogelijkheden in Heerenveen zijn er, zoals het KEI college in Heerenveen.  De hele wereld om ons heen verandert snel en Heerenveen Lokaal is van mening dat we in Heerenveen goed op weg zijn en gaan er van uit dat ook het bedrijfsleven nog meer kan en gaat participeren binnen dit KEI college.

Het bedrijfsleven is van groot belang, maar hééft ook een groot belang. Deze komen immers nog steeds goed gekwalificeerd technisch personeel tekort. Vanuit ervaring merk ik dat veel bedrijven toch nog de lat te hoog leggen en de beloning te laag voor praktisch opgeleide personen. Als leerling moet je betrokken worden bij het werk voor een baas in de techniek. Je moet weten wat van je verwacht wordt. Maar jammer genoeg ontdek je vaak dat een bedrijf nu al geen genoegen neemt met een MBO 2 opleiding. Zelf merkte ik pas wat het betekent en hoe mooi werken in de techniek kan zijn tijdens mijn stage periode op de MTS. Volop meedraaien in een bekend installatiebedrijf, ik leerde hier letterlijk en figuurlijk alle hoekjes en gaatjes kennen. Pas dan ervaar je ook wat je geleerd hebt tot dan toe en dat theorie en praktijk juist goed samengaan en nodig zijn.
Praktijk en onderwijs moeten meer geïntrigeerd worden, werken en leren. Gebeurde in het verleden ook, moeders gaat met zoon naar aannemers bedrijf en vraagt om hem alstublieft aan het werk te zetten want ze wordt er gek van. Begonnen met aanvegen werkplaats groeit zo’n iemand dan op als topvakman. In de praktijk leer je hoe het werkt.
Zie je nu de nieuwe technieken opkomen zoals robotica, 3D-printen en lasersnijden zoals genoemd in het artikel en je denkt terug aan het bouwen met technisch LEGO dan is werken in de techniek voor velen een droombaan.

Ik zie LTS 2.0 graag nog meer als een praktijkschool en een leerling die werkt voor een baas , krijgt een opleiding en een baangarantie. Dan krijgt de ondernemer echt waar voor zijn geld en de werknemer een droombaan dichtbij huis. Veel bedrijven doen dit al en ik hoop dat de verbinding tussen technisch onderwijs en bedrijven nog verder in elkaar vlecht.
Dus ondernemers grijp uw kansen en aan alle ouders kijk ook samen met uw jeugd naar de technische kant want onze samenleving kan niet zonder goede technische mannen en vrouwen.

Heerenveen Lokaal Lijsttrekker
Age Hartsuiker

Stem wijzer stem Heerenveen Lokaal

error: De inhoud van de website is van Heerenveen Lokaal